tirsdag 16. mars 2010

Valg av varmepumpe og oppvarmingsløsning

Det har gått sakte med huset de siste par ukene, men nå skal det heldigvis snart gis full gass igjen.

I mellomtiden har rørlegger fått på plass avløpsrørene til badet i 2. etasje, og lagt gulvvarme i loftsstua. Vi hadde egentlig tenkt å begrense gulvvarmen til 1. etg., men loftsstua vil bli mye brukt og siden det er forholdsvis åpent ned må vi tenke på mulige problemer med kaldras og trekk. Det er dumt å droppe gulvvarme på opplagte steder når man tross alt legger såpass mye penger i selve varmeanlegget. På bildet ser vi rørene som er montert under sponplatene (sett fra 1. etg.).

Valg av varmepumpe har vært vanskelig. Rørleggeren leverer Daikin Altherma, ei pumpe som har et forholdsvis godt rykte. Samtidig kom LG med ei ny pumpe for kort tid siden (LG Therma V), og de forhandlerne jeg snakket med forklarte at dette var en videreutvikling av Daikin-pumpa, og at den var MYE bedre. Det viser seg (igjen) at det er skjulte agendaer ute og går. Et av leddene i forhandlerkjeden (Bauer Energi) hadde endret/fjernet noe med leveransen og dermed endret grunnlaget for mange av de som i utgangspunktet leverte Daikin. Vi har derfor endt opp med å velge Daikin-pumpa, ganske enkelt fordi rørleggeren kjenner den best, og fordi det i alle fall ikke er dyrere enn tilsvarende løsninger fra LG, Alpha-Innotec eller KwSmart. LG og Alpha-Innotec ville blitt noe dyrere og kanskje litt bedre. KwSmart ville blitt like dyrt og litt for dårlig. Vi sparer en del pes og styr ved å velge Daikin. Dessuten blir ansvarsforholdet veldig enkelt og tydelig.

Man kan i alle fall trygt si at det nærmer seg maksimalt kaos i huset. Det har ennå ikke blitt sortert noe avfall, flere aktører har vært innom og laget sitt eget kaos, og siden skilleveggene ikke er på plass ennå, blir det ganske mye som henger i løse lufta. Det siste er forsåvidt ikke så farlig. Det er ikke lenge før skilleveggene kommer på plass nå. Men søpla irriterer meg, og jeg er lei av å gneldre og klage over at det fortsatt ikke er opprettet et skikkelig system for sortering. Jeg har begynt å lure på om dette dreier seg om en slags psykologisk krigføring, der den svakeste (det skal vel være meg) til slutt knekker sammen og fjerner driten.

Installasjonen av ventilasjonsanlegget er også i gang. Vi gleder oss til kombinasjonen frisk luft og varmegjenvinning, men er litt spente på hvor godt dette fungerer. Hvor mye støy er det egentlig, og hvor stor er egentlig besparelsen? Jeg har prøvd å lese meg opp på dette, men opplever at kildematerialet er en salig blanding av produsentenes propaganda og uttalelser på diverse forum fra brukere som ikke helt veit hva de snakker om. Sjekk ut denne røra av en diskusjon rundt kostnadsanalyse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar