torsdag 1. oktober 2009

Graving og sprengning


Vi er i gang med graving og sprengning, og det er jo ganske underholdende! Salvene har runget utover bygda i to dager nå, men det er ganske dagligdags på et sted som kun består av stein, og der gravemaskintettheten er større enn tettheten av tyske personbiler i Bærum.

De dypeste hullene har vært på fem meter, men kapasiteten på boret er mye mer, i alle fall hvis man går over til å forlenge det manuelt. Fjellet er av typen "fillefjell" eller "skitfjell" eller noe annet negativt. Det betyr at det revner i enormt store blokker, så det blir dårlig med fin fyllmasse. Dessuten er det vanskelig å vite hvor langt fjellet revner. Det er i grunnen bare å holde for ørene og håpe på det beste. Til gjengjeld får man noen heftige blokker som man kan stable med.

Jeg har aldri sett sprengning live før, så det var artig å se at Olsenbanden-filmene fortsatt har en viss relevans. Hjelmen til dynamitt-Harry er i alle fall den samme, og jammen brukes en sånn boks med en spak som trykkes ned.

Nå er tomta i stor grad sprengt i filler, så neste uke vil gå med til å stable på plass steiner og få til en passelig flat tomt. Da skal den lille graveren på bildet byttes ut med en graver som er større. Det er visst mulig.

I dag var forøvrig lenge den første solskinnsdagen på nesten en måned. Legg merke til byga som er på vei i bakgrunn på det nederste bildet. Det hadde vært fint med en eneste dag uten regn snart nå. Men jeg klager ikke. Neida!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar